Pregled galerija

PRVI SVESRPSKI SABOR "JEDAN NAROD, JEDAN SABOR-SRBIJA I SRPSKA"

Fotograf: Borislav Zdrinja
Beograd, Srbija | 09.06.2024. 366

Prvi Svesrpski sabor održan je danas u Beogradu, a na njemu su učestvovali predsjednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik, i, Aleksandar Vučić, najviši zvaničnici Srbije i Srpske, predstavnici Srba iz regiona i velikodostojnici SPC. U okviru sastanka održani su brojni sastanci, kao i zajednička sjednica dvije vlade na kojoj je donesena Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Ukazano je na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja, te je odlučeno da Sabor bude održavan redovno, svake dvije godine, na kojem bi se zajedno razmatrala najvažnija nacionalna pitanja uz učešće predstavnika Republike Srbije i Republike Srpske, kao i drugih predstavnika srpskog naroda iz regiona i svijeta.

Svesrpski sabor je odlučio da Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske i da taj datum treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, dok će Republika Srpska nastaviti da obilježava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu. Centralni skup održan na je Trgu Republike na kome je učestvovalo 2.500 folkoraša iz Republike Srpske i Srbije. Sabor je počeo molebanom za Republiku Srpsku i Srbiju u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Svesrpskom saboru prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednici skupština Srpske i Srbije, Nenad Stevandić, i, Ana Brnabić, premijeri Srpske i Srbije, Radovan Višković, i, Miloš Vučević, ministri u dvije vlade, predstavnici Srba iz regiona.

Vatrometom iz Parka Republike Srpske na Novom Beogradu večeras je završen Svesrpski sabor “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”. Vatromet su posmatrali i predsjednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik, i, Aleksandar Vučić, te najviši zvaničnici Srpske i Srbije sa Beograda na vodi, gdje je Vučić priredio koktel za zvanice.

(ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

PRIJAVITE SE NA
NAŠ NEWSLETTER